marijkeenad.punt.nl
Korte metten..... 20 februari 2017

Éen van de kipjes die ik in de lente van 2016 kocht, bleek zich uiteindelijk te ontwikkelen tot een haan. Inmiddels een mooi en groot exemplaar. Prees ik onlangs mijn jonge haan nog de hemel in omdat hij zijn kipjes met succes had verdedigd tegen een roofvogel, nu heb ik hem letterlijk naar de hanenhemel gestuurd.  Het ging eigenlijk wel goed: mijn zwarte krielhaantje en de jonge (en veel grotere) haan, die barstte van het testosteron. Maar een paar dagen geleden was ik het krielhaantje ineens kwijt. Na een lange zoektocht door de zompige weiden die bij ons land horen, vond ik hem uiteindelijk, in een schuur, verstopt achter een houtstapel, nat, met bebloed kopje en helemaal in de stress. Ik gaf de jonge haan nog het voordeel van de twijfel: het kon immers ook een roofvogel geweest zijn die mijn haantje te pakken had genomen of op zijn minst de stuipen op het lijf had gejaagd?  Toegegeven: haantje is een schijterd: bij onraad is hij altijd als eerste weg...  Ik zette het verfomfaaide beest terug in het hok,maar wel apart in het leghok met water en voer en een oude witte kip erbij als gezelschap. Maar toen ik de kippen de volgende dag buiten liet was ik hem na een kwartier wederom kwijt. Ook viel het machogedrag van de jonge, grote haan op: veel vleugelgeklapper en gekraai en natuurlijk om de haverklap bovenop een van de kipjes....  Wéér een uitgebreide zoektocht,en ja hoor, deze keer had het haantje zich in een van de stallen verstopt waar hij helemaal in een hoekje gekropen, zielig zat te wezen. Dat ging zo dus niet langer.

Een van de hanen moest weg en de keuze was snel gemaakt: het krielhaantje heeft hier al bijna vijf jaar zijn thuis en heeft dus de oudste rechten. Omdat ik zelf geen dier (meer) dood maak,belde ik vriendin Edit en bood haar de haan aan en ja,ze wilde hem wel (voor de pőrkőlt)... Dus heb ik de haan (hij is heel tam) in een kattenmandje gestopt en naar Edit gebracht. Ik weet dat hij door Sandor met respect en vakkundig geslacht zal worden.Ik had hem echt een lang en gelukkig hanenleven gegund,maar niet als dat ten koste zou gaan van een veel kleiner en heel lief exemplaar.

Inmiddels is de orde in het kippenhok weer hersteld. Krielhaan heeft de nacht weer als enige haan met zijn kipjes doorgebracht en aan alles is te zien dat hij weet dat het gevaar is geweken. Ik heb weer een blije kippenfamilie.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl