marijkeenad.punt.nl
Weer een heldere blik.... 19 november 2016

Ongeveer een jaar geleden vond ik dat het tijd werd voor een oogmeting (in de brillenwinkel) en een nieuwe bril. Door de oude zag ik niet meer helder. Ik was dan ook best wel boos toen die nieuwe bril niet het gewenste resultaat gaf. Ik zag nog even slecht. Mijn rechteroog was altijd al het mindere oog, mijn vader had hetzelfde.  Tenslotte, weer een jaar verder, zag ik, als ik mijn goede oog dichtkneep, rechts alleen nog maar een mist: ik kon licht en donker onderscheiden en ik zag vage schaduwen, zonder te zien wat het was. Ik begon me zorgen te maken: stel dat er iets met mijn goede oog zou gebeuren: een over het hoofd gezien takje, of een goed bedoelde poot van de hond?

Naar de reguliere oogarts kon niet zonder doorverwijzing, en de oogkliniek in Pécs gooit je in één klap 100 jaar terug in de tijd: de rij mensen begint , 's ochtends vóór achten al buiten, en langzaam schuif je dan op om vervolgens binnen weer aan te schuiven voor de rij naar de receptie  (een bezemkast is nog teveel eer voor dat kantoortje) en daarna plaats te nemen (als je al een plaats kunt veroveren) in een lange gang, opeengepakt met mensen die wachten voor de spreekkamers....

Intussen had ik zelf al eens gezocht op internet, en mijn klachten kwamen het meest overeen met staar. Een ouderdomskwaaltje en kennelijk net zo gewoon als het krijgen van grijs haar. Begin november hakte ik de knoop door en maakte een afspraak in een privé kliniek. Toen ging alles in een stroomversnelling: maandag gebeld, dinsdag een afspraak en ja: ik had staar in mijn rechteroog en zelfs een begin van staar in het linker.De volgende twee dagen vonden tests plaats en vrijdagmiddag in die zelfde week werd ik geopereerd. Voor die tests moest ik naar de reguliere oogkliniek en zo zag ik wat voor weg de fondspatienten moesten gaan: Ik kreeg als privé klant een VIP behandeling en werd meteen doorgeloodst naar de onderzoekkamer. De  eigenlijke operatie duurde 20 minuten. Geen pijn maar wel af en toe een enorme druk op het oog. Met een oogkapje op het oog mocht ik naar huis en nu, een dag later, is het kapje eraf.

Het is een klein wonder: de mist voor mijn rechteroog is opgetrokken en ik zie weer normaal met twee ogen, waar ik voorheen rechts een soort van zwarte vlek zag. Een bijkomend kadootje is dat ik weer zonder leesbril kan lezen en typen.

Met bril is het net iets confortabeler, maar ik ben tenminste niet volkomen onthand als ik mijn leesbril vergeten of weer eens kwijt ben. De branderige pijn die ik gisteren nog had, is ook verdwenen en ik ben de koning te rijk. Had ik dit maar veel eerder laten doen. Ik moest het dan wel zelf betalen, maar het was elke cent dubbel en dwars waard!

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl